Bruidsbloemen per seizoen

Of je nu een passie hebt voor bloemen of ze pas begint te ontdekken in het proces van het plannen van je bruiloft, de term seizoensgebonden zal waarschijnlijk veel worden genoemd. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op welke bruidsbloemen per seizoen geschikt zijn.

Datum

19 februari 2024

Categorie

Leestijd

16 Minutes
Bruidsbloemen per seizoen
© Lux Visual Storytellers, © Ateljee Boekee

Hoewel de meeste soorten bloemen het hele jaar door verkrijgbaar zijn (met veel voorafgaande planning en tegen de juiste prijs, uiteraard), betekent werken met seizoensbloemen dat je ze ontvangt op hun piek. Maar op hun piek betekent niet noodzakelijk voor een lagere prijs. In de wereld van trouwbloemen zijn seizoensgebonden en goedkoop tegenwoordig vaak synoniem, maar het is tijd om die misvatting uit de weg te ruimen. Seizoensbloemen zijn niet per se goedkoper. Het betekent simpelweg dat je de bloemen krijgt op hun hoogtepunt. Als je bloemen buiten het seizoen kiest, zijn ze van mindere kwaliteit (denk aan kleinere bloemkoppen, zwakkere stelen, enzovoort) en zijn ze duurder dan wanneer je ze tijdens hun eigen seizoen krijgt. Seizoensbloemen zijn dus niet goedkoper; ze bieden gewoon meer waarde.

Toch heeft het werken met seizoensbloemen zijn voordelen. Zo vermijd je bijvoorbeeld reiskilometers en de daarbijbehorende verzendkosten door lokale bloemen te kopen. Bovendien behouden bloemen die rechtstreeks van de boerderij in een emmer worden geplaatst en in water worden afgeleverd, hun frisheid veel langer dan bloemen die een lange reis afleggen vanaf het moment van afsnijden tot aan de consument. Simpel gezegd is het werken met zoveel mogelijk bloemen van het seizoen op je trouwdag de beste manier om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en de algemene uitstraling van je bloemdecoratie op zijn best is.

Het is belangrijk om eventuele budgetzorgen met je bloemist vanaf het begin te bespreken. Als je kosten wilt besparen, communiceer dat dan met je bloemist. Een ervaren bloemenontwerper zal je begeleiden en helpen om weloverwogen ontwerpkeuzes te maken en de beste bruidsbloemen per seizoen te kiezen binnen je budget.

Nieuwsgierig naar welke bruidsbloemen per seizoen het beste passen op jullie grote dag? Hieronder vind je een overzicht van bloemen die in de lente, zomer, herfst en winter in het seizoen zijn, evenals deskundige tips en belangrijke budgetdetails.

Lente

Als bloemen je grootste prioriteit zijn op je trouwdag, dan is de lente misschien wel het juiste trouwseizoen voor jou. In de lente zijn de mooiste bloemen, zoals pioenrozen, seringen, tulpen, tuinrozen en nog veel meer, het gemakkelijkst verkrijgbaar.

Narcis

Als een van de eerste tekenen van de lente, komen narcissen tevoorschijn zodra de grond begint te ontdooien na een lange winter. Voor bruiloften die plaatsvinden aan het einde van maart of in april zijn narcissen praktisch onmisbaar. Deze bloemen, verkrijgbaar in gele en witte tinten, stralen direct een zonnige sfeer uit. Ze kunnen op zichzelf staan of gecombineerd worden met andere lentebloeiers zoals rozen en ranonkels. Zorg er echter voor dat je er genoeg van hebt, want volgens de legende brengt een boutonnière met slechts één narcis ongeluk.

Tulp

Tulpen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze symboliseren ook volmaakte liefde en zijn daarom een perfecte keuze als bruidsbloem. Wat tulpen extra bijzonder maakt, is dat ze verkrijgbaar zijn in een breed scala aan kleuren, variërend van puur wit en zachtroze tot levendig geel, felrood, dieppaars en nog veel meer. Hierdoor is deze bloemsoort zo veelzijdig als maar kan. In de afgelopen jaren hebben bloemisten tulpen op steeds creatievere manieren gebruikt, waarbij ze de kleurrijke bloemblaadjes wijd open spreiden om weelderige, opvallende accenten in arrangementen te creëren.

Pioen

Fluweelzachte, geurige pioenen hebben een relatief kort groeiseizoen. Hoewel een enkele plant meerdere knoppen kan hebben, bloeien lokale variëteiten slechts één keer per jaar, meestal tegen het einde van het seizoen. Daarom moeten bruidsparen in het voorjaar absoluut profiteren van deze prachtige bloemen. Natuurlijk zijn ze ook verkrijgbaar buiten het seizoen, maar dan brengt het verkrijgen ervan op je trouwdag een aanzienlijk prijskaartje met zich mee. Zelfs tijdens het seizoen kunnen pioenen behoorlijk duur zijn.

Bloeiende takken en struiken

Een van de favoriete onderdelen van de lente zijn absoluut de bloeiende takken en struiken! Als textuur, hoogte en kleurenpracht belangrijk voor je zijn, dan moet je echt samenwerken met je bloemist om te focussen op het toevoegen van kersenbloesem, forsythia, spirea (vooral voor het bruidspad op bruiloften), jasmijn, … Er is gewoon iets magisch aan het binnenlopen van een kamer vol roze kersenbloesems, toch?

Nog meer lentebloemen?

Bruiden die fan zijn van blauwe en paarse tinten kunnen in de lente rekenen op irissen, seringen, hyacinten, delphinium of asters. Asters en seringen bestaan ook in andere kleuren, zoals roze of wit. Hou je van roze? Dan zijn de cosmosbloem of de welriekende lathyrus misschien wel iets voor jou. Witte kleuren vind je in gipskruid, seringen, gardenia’s, meiklokjes of stephanotis, dat trouwens de toepasselijke bijnaam bruidsbloem kreeg. De lente is daarom misschien wel het meest uitgebreid om bruidsbloemen per seizoen te vinden.

Zomer

Bruidsbloemen per seizoen, en vooral voor de zomer: warme dagen, prachtige zonsondergangen en zwoele nachten. Wat is er niet leuk aan de zomer? Als je bruiloft gepland staat voor eind juni, juli, augustus of begin september, heb je een overvloed aan bloemen om uit te kiezen. Het is echter belangrijk om na te denken over waar ze zullen worden gebruikt. Sommige bloemen zijn namelijk gevoeliger voor intense hitte. Daarom is het vooral belangrijk dat bloemen die buiten het water worden geplaatst (zoals je boeket, boutonnière of achtergrond voor de ceremonie) winterharde bloemen bevatten.

Tuinroos

Wanneer de zomer aanbreekt, komen de tuinrozen tot bloei (vaak verward met pioenen) en brengen ze een overvloed aan kleur en een verfrissende geur met zich mee. Maar laat je niet misleiden: tuinrozen zijn niet hetzelfde als stamrozen. Ze hebben meer bloemblaadjes en een andere algehele vorm. Als je dol bent op het weelderige uiterlijk van een pioenroos maar het prijskaartje buiten het seizoen niet kunt waarderen, overweeg dan een lokale tuinroos als alternatief. Terwijl Juliet tuinrozen al lange tijd populair zijn in bruidsboeketten, zijn andere variëteiten de laatste jaren steeds geliefder geworden.

Zonnebloem

Hoewel ze misschien niet in elke esthetiek passen, straalt de klassieke zonnebloem onmiskenbaar vrolijkheid uit. Tijdens de warme maanden komt de zonnebloem echt tot zijn recht. Als je een informele of rustieke bruiloft plant, passen deze bloemen met hun grote gezicht perfect bij je arrangementen.

Zinnia

Zinnia’s symboliseren vriendschap, bedachtzaamheid en uithoudingsvermogen, waardoor ze een prachtige keuze zijn voor bruidswerk. Ze zijn verkrijgbaar in een scala aan kleuren, waaronder roze, bordeauxrood, geel, oranje en zelfs groen.

Hortensia

Deze weelderige bloemen zijn verkrijgbaar in een scala aan kleuren, zoals wit, blush, blauw, paars en groen, en vormen vaak de kern van boeketten en bloemstukken vanwege hun omvang. Houd er echter rekening mee dat deze bloemen veel water nodig hebben, dus ze zijn niet altijd de beste keuze voor zonovergoten zomerceremonies.

Nog meer zomerbloemen?

Denk aan het kleurenspektakel van gladiolen, rozen, zomervioliers en leliesoorten. En wat dacht je van de vrolijke, gele bollen van de craspedia? Sommige lentebloeiers, zoals asters, gardenia’s, gipskruid en delphinium, zijn ook nog beschikbaar in de zomer. Voor een heerlijk geurend boeket voeg je wat fresia’s of lavendel toe.

Herfst

Is er iets mooiers dan een herfstbruiloft? Met milde temperaturen, prachtige herfstbladeren, adembenemende zonsondergangen en een overvloed aan bloemen in het seizoen, is dit het perfecte moment om elkaar het jawoord te geven.

Dahlia

Hoewel ze aan het einde van de zomer beginnen te bloeien, komen dahlia’s pas echt tot hun recht in de herfst. Ze worden vaak beschouwd als “de favoriete herfstbloem van iedereen”. Bovendien kunnen dahlia’s niet altijd goed tegen hitte, dus gedijen ze vaak beter tijdens de koelere maanden. De herfst staat meestal vol met dahlia’s in al hun ongelooflijke vormen en kleuren. Café au Lait dahlia’s zijn de afgelopen jaren een favoriete keuze geworden voor bruiloftsarrangementen, maar elke dahlia is een schot in de roos. Je vindt ze in tal van kleuren, waaronder bordeauxrood, roze, geel en wit.

Japanse anemoon

Hoewel deze ook al in de nazomer kunnen beginnen te bloeien, zijn Japanse anemonen ook op hun mooist in de herfst. Hun bloeiperiode is echter kortstondig. De vorm van Japanse anemonen verschilt iets van die van de traditionele anemoon, maar deze kleine bloemen zijn verkrijgbaar in wit, roze en paars en vormen een vrolijke toevoeging aan elk bloemstuk.

Crocosmia

De levendige bloemen van de Crocosmia voegen een prachtig accent toe aan elk boeket, maar ook de zaaddragende stelen vormen een mooie aanvulling voor een extra dimensie in het arrangement. Door haar prachtige kleur is de crocosmia dé herfstbloem bij uitstek.

Nog meer herfstbloemen?

De herfst brengt ook een overvloed aan bessen en vruchten met zich mee, die perfect zijn voor het toevoegen van een natuurlijk tintje aan je bruidsboeket. Enkele voorbeelden zijn de bessentak, callicarpa en de bessen van de rozenbottel. Daarnaast zijn pluizige bloemen zoals celosia, kniphofia (ook bekend als vuurpijl), pluimhortensia en zilverkaars uitstekende keuzes om je boeket aan te vullen. Bruidsbloemen per seizoen? Herfst is alvast onze favoriet!

Winter

Hoewel je misschien niet direct denkt aan de winter als een ideaal seizoen voor bruidsbloemen, zul je wellicht verrast zijn door de vele fantastische mogelijkheden die het biedt. Van kleurrijke ranonkels en anemonen tot de geliefde helleborus bij bloemisten, de winter biedt een prachtige variatie aan bloemen voor jouw speciale dag.

Amaryllis

De amaryllis is een prachtige optie voor een winterbruiloft, vooral als je kiest voor de sneeuwwitte versies van deze stervormige bloem. Maar ook als je op zoek bent naar kleur, dan is de amaryllis een uitstekende keuze. Deze winterbloeier is namelijk verkrijgbaar in een scala aan tinten, waaronder rood, zalm, abrikoos en zelfs tweekleurige mengsels.

Anemoon

Anemonen staan bekend om hun inktzwarte hart en delicate, kleurrijke bloemblaadjes. Meestal vind je deze bloemen in witte, roze, rode en paarse tinten, en ze vormen een prachtig contrast. Ondanks hun bescheiden formaat hebben anemonen een enorme impact in arrangementen. Wat ze zo bijzonder maakt, is hoe goed ze samengaan met vrijwel elke andere bloem en bij elke bruiloftsesthetiek passen. Anemonen kunnen een moderne, klassieke of speelse uitstraling geven, afhankelijk van de combinatie, wat hen ongelooflijk veelzijdig maakt.

Ranonkels

Ranonkels zijn een favoriet tijdens de wintermaanden en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Met een overvloed aan levendige kleuren om uit te kiezen, kunnen deze gelaagde bloemen een flinke dosis levendigheid toevoegen aan het winterseizoen. Alleen kunnen deze bloemen best wel prijzig zijn. Waarom zijn ranonkels zo duur? Er komt veel bij kijken om een kwaliteitsbloem te kweken, oogsten, transporteren en onderhouden, zodat ze zo lang mogelijk in volle bloei blijven.

Bruidsbloemen per seizoen? Of gewoon groen?

Misschien kies je wel om geen bruidsbloemen per seizoen te nemen maar ga je gewoon voor groen. Groenblijvende takken zijn een kenmerk van het winterseizoen, dus waarom zou je die esthetiek niet omarmen op je grote dag? Vers gesneden balsem, ceder, spar, den, hulst en eucalyptus zijn allemaal prachtige opties. Je kunt echter ook iets onverwachters kiezen, zoals jeneverbes of magnolia. Wat je ook beslist, zorg ervoor dat je bloemist duidelijk weet hoe je wilt dat je bloemendecor eruitziet: Groen kan gemakkelijk worden geassocieerd met “vakantie”, en als dat niet de esthetiek is die je verkiest, is het belangrijk om dat vroeg duidelijk te maken.

Nog meer winterbloemen?

Met bloemen zoals winterheide en lisianthus kun je je creativiteit de vrije loop laten. Winterheide voegt een vleugje rustieke charme toe, terwijl lisianthus een elegante en tijdloze uitstraling heeft. En tot slot kunnen de witte bloemen van de viburnum of sneeuwbal een subtiel en verfijnd accent vormen voor je bruidsboeket, waardoor het geheel een tijdloze en romantische uitstraling krijgt. Met deze diverse selectie van bloemen kun je een prachtig en betoverend bruidsboeket samenstellen dat perfect past bij je winterse bruiloftsthema.

Onze aanraders in floristen